Ticaret Bakanlığı’ndan AB Komisyonu Türkiye raporuna eleştiri
Bakanlıktan yapılan açıklamada, AB Komitesi’nin 2023 Türkiye raporuna ilişkin değerlendirmede bulunuldu.
Açıklamada, AB Komitesi’nin son genişleme raporunun Türkiye bölümüne ekonomik konularda olumlu tutumun yansımamasının üzüntüyle karşılandığı belirtilerek, “AB raporu ne yazık ki Türkiye’nin genişleme çabalarını desteklemiyor. AB ile ortaklık ilişkisini güçlendirecek ve katılım müzakereleri sürecini, karşılıklı ekonomik ve ticari ilişkileri yeniden başlatacak.” “AB tarafının, ilerleme kararlılığını en güçlü şekilde dile getirdiği bir dönemde, ikili ilişkilerde ileri görüşlü olmaktan ve stratejik bir vizyon ortaya koymaktan uzak, ülkemize yönelik tavrını sürdürdüğünü ne yazık ki bir kez daha ortaya koyuyor.” Söylendi.
Raporda, ileri sürülen bu tutumun AB’nin temsil ettiğini iddia ettiği değerlerle ve Türkiye ile AB arasında ortaklık hukukunu tesis eden anlaşmaların ruhuyla bağdaşmadığı vurgulanıyor ve şu ifadelere yer veriliyor:
“Türkiye’nin adaylık perspektifinin güçlendirilmesi, Avrupa’da ve ötesinde barış ve istikrarın tesisine vesile olacaktır. Bu bağlamda, küresel zorlukların derinden hissedildiği bir dönemde AB, Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerini yürütmeye teşvik edilecektir. diğer alanlarda adil ve önyargısız davranmaya ve “Paydaş bakış açısını ön plana çıkaracak adımlar atmaya sizi davet ediyoruz. Türkiye, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin temelini oluşturan Gümrük Birliği başta olmak üzere ilgili tüm alanlarda bu yönde bir anlayışın oluşması için üzerine düşeni yapmış ve yapmaya devam ediyor.”
“Ülkemizin birçok alanda AB standartlarına uyumu teyit edildi”
Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili dün yaptığı açıklamaya işaret edilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
“Gümrük Birliği’nden bu yana mevzuatını AB müktesebatıyla uyumlu hale getiren ülkemizin birçok alanda AB standartlarına uyum sağladığının AB raporunda teyit edilmesi, izlediğimiz kararlı politikaların açık bir yansımasıdır. Öte yandan, Dışişleri Bakanlığımızın da ortaya koyduğu gibi AB Yönetim Kurulu raporunda ülkemizin Gümrük Birliği yükümlülüklerini yerine getirememesinin ikili bir neden olduğu belirtiliyor.” AB’nin çelişkilerinden biri de ticari ilişkilerde engel olduğunu iddia ederken aynı zamanda bazı siyasi mülahazalarla bu engellerin aşılmasını sağlayacak güncelleme müzakerelerine de engel olmasıdır. Türkiye olarak özellikle Türk vatandaşlarına yönelik vize zorluklarına alışık olmayan Gümrük Birliği ruhu ve kararlarıyla AB tarafına da dikkat çekiyor. “Taşıyıcılarımızı kota gibi engelleri kaldırmaya çağırıyoruz.”